Visa nyheter av typ

”Vi har utmaningar i vår mediesituation”

Slopad tv-licens till förmån för ”medieskatt”, privatiseringar och en efterfrågad debatt om vad public service egentligen ska innehålla. Det var några av de hetaste ämnena under onsdagens hearing med Public service-kommissionen i Stockholm.
– Mediesituationen i Danmark innebär stora utmaningar, tyckte Lasse Jensen, dansk journalist med lång erfarenhet från public service.

När Public service-kommissionens andra hearing hölls i Stockholm under tisdagen var det med fokus på situationen i våra nordiska grannländer men också Storbritannien, Holland och Belgien.
Arto Satonen är finska Samlingspartiets gruppledare i riksdagen samt ordförande i den parlamentariska arbetsgrupp som utvärderar YLE:s uppdrag och finansiering.
Satonen presenterade det nya finska systemet som infördes 2012 med slopad licensavgift som ersatts med en ”medieskatt”.
– Man betalar via skattesedeln och det blir mellan 500-140 euro per år beroende på hur mycket man tjänar. Om du tjänar under 10 000 euro per år behöver du inte betala något alls. Det är ett system som på bara några år har blivit allmänt accepterat i Finland, menade Satonen.

Vill också ha mediaskattIMG_6917
En som efterlyste en liknande skatt i sitt hemland Danmark var Lasse Jensen som efter många år som journalist inom public service nu är medlem i den, av riksdagen tillsatta, danska Public service-kommittén.
Jensen menade att problematiken i Danmark är densamma som i övriga nordiska länder men att tonen i debatten är mer aggressiv.
– DR:s hållning är ”business as usual” men självklart har situationen för media förändrats dramatiskt på sistone. Statliga DR och TV2 blir allt mer kommersialiserat med program som ”X-factor” och ”Ballroom dancer” och frågan man ställer sig är så klart; ska statlig media syssla med detta? Det råder ingen tvekan om att folket vill ha underhållning men hur ska den levereras?
Med på hearingen fanns Jensens landsman Nils Indahl från tankesmedjan CEPOS samt norske Bernt Olufsen, tidigare chefredaktör på Verdens Gang och nu medlem i den norska Public service-kommittén. Båda beskrev dagens situation med en stor dominant statlig aktör på mediemarknaden, som ohållbar.
– Vi kan inte fortsätta ha det så här i norsk media. Det är inte hållbart i längden och direkt skadligt för konkurrensen, menade Olufsen samtidigt som han beskrev ett NRK som är oerhört populärt bland det norska folket.
När Olufsen till sist fick frågan av moderator Willy Silberstein vad han skulle vilja se för förändringar de kommande tio åren, var svaret tydligt.
– Att privatisera delar av den statliga mediemarknaden.

”Det är ju galet!”
Dagens kommentatorer, Agneta Dreber och Jan Scherman, betonade vikten av att fråga sig vad public service egentligen är.
– I Sverige kallar vid SR och SVT för public service-företag men jag skulle hellre säga offentligt finansierade företag. Definitionen ska göras av folket och inte av företagen själva. Nu har vi en situation där vi inte vågar ifrågasätta den svenska modellen, lite som med Systembolaget, menade Dreber och fick medhåll av Scherman.
– Sverige verkar inte direkt gå i frontlinjen när det gäller debatten, det märker man på alla intressant insikter från andra länder som kommit fram här idag. Det är ju första gången vi faktiskt bjuder in utländska aktörer och diskuterar public service. Varför har vi inte gjort det tidigare och varför pratar inte den statliga medieutredningen med de stora privata medieaktörerna? Det är ju galet!
Men på hearingen fanns också Karen Donders, professor i public service-media vid The Vrije University i Bryssel samt Matt Rogerson, Head of public policy på stora The Guardian i England.
Vad de hade att säga om situation i Europa kan du se i tv-klippen ovan!

Vill du se hearingen i efterhand gör du det på vår Youtube-sida här!

Dela
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+