Visa nyheter av typ
Nyheter  

Gunnar Strömblad leder Public service-kommissionen

I onsdags lanserades Public service-kommissionen. Uppdraget blir att undersöka hur public service fungerar idag och presentera förslag på hur verksamheten bör fungera i framtiden. Som ordförande har Gunnar Strömblad utsetts.

Gunnar Strömblad har tidigare varit koncerndirektör och styrelseordförande i Schibsted Sverige, före det vd för Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Idag är han pensionär med ett mindre antal styrelseuppdrag. Och så detta uppdrag, som redan fått en hel del uppmärksamhet.

Varför tackade du ja till det här uppdraget?
Jag har jobbat i den här branschen i många år och har en hel del kunskaper att bidra med. Public service roll på den framtida marknaden är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, men det debatteras alldeles för lite i Sverige. Jag vill bidra med att bredda och nyansera debatten om public service och öka förståelsen av hur public service påverkar medielandskapet.

Vad är ditt uppdrag?
Jag ska, i egenskap av ordförande, leda kommissionens arbete. Enligt direktiven ska vi belysa hur public service-bolagens verksamhet och utveckling påverkar medielandskapet. Kommissionen ska särskilt undersöka om det finns några problem med dagens definition, funktion, reglering och tillsyn av public service. Vi ska också behandla frågan om hur public service bör utformas i framtiden.

Vissa tror säkert att ni är ute efter att sätta dit public service, vad säger du till dem?
De har fel. Kommissionen vill diskutera hur public service påverkar förutsättningarna för de kommersiella medieaktörerna, hur public service uppdrag definieras idag och hur det skulle kunna definieras i framtiden. Alla ledamöter i kommissionen och initiativtagarna anser att public service i grunden är bra och en viktig samhällsinstitution.

Kan du ge exempel på där public service är marknadsstörande?
Jag vill inte föregå kommissionens arbete. Det är en fråga som vi ska analysera här nu under ett halvår, så jag ber att få återkomma om det.

 

 

Dela
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+